Времето в Северна България

НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ПО МЕТЕОРОЛОГИЯ И ХИДРОЛОГИЯ
ФИЛИАЛ ПЛЕВЕН

Начало
Актуално
 
Прогнози
Измервания
Услуги
Контакти
 
Метео обслужване
Хидрология
 
Отговорност
Копирайт
 
Дунав
Хидрометрични
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА МЕТЕОРОЛОГИЯ*


Синоптична станция КНЕЖА от мрежата на Плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология е сред 70 станции в световен мащаб работещи повече от сто години без прекъсване и признати като световно културно и научно богатство от Световната метеорологична организация към ООН (СМО). Тя е открита през 1910 година.


Кнежа

„Многогодишните метеорологични наблюдения са част от незаменимото културно и научно наследство на човечеството, което обслужва потребностите на настоящите и бъдещите поколения за дългосрочна климатична информация с високо качество. Те са уникални източници на историческа информация за атмосферните параметри, която свидетелства за колебанията на климата и е основа за оценката на промените му. За да се подчертае това значение, СВЕТОВНАТА МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ разполага с механизъм за разпознаване на стогодишни наблюдателни станции. По този начин организацията насърчава устойчивите стандарти за наблюдение и най-добрите практики, които улесняват създаването на висококачествени динамични редове.“
Copyright © 2021, НИМХ. Съдържанието на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови и графични изображения, публикувани в сайта, са собственост на НИМХ, освен ако изрично не е посочено друго. Ползвателите на съдържанието на сайта на НИМХ се задължават, ако го разпространяват, да не го променят, изменят, редактират или модифицират и задължително да посочват източника на информация – НИМХ.