Времето в Северна България

НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ПО МЕТЕОРОЛОГИЯ И ХИДРОЛОГИЯ
ФИЛИАЛ ПЛЕВЕН

Начало
Актуално
 
Прогнози
Измервания
Услуги
Контакти
 
Метео обслужване
Хидрология
 
Отговорност
Копирайт
 
Дунав
Хидрометрични
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Технология на обслужването с метеорологична информация

До второ нареждане се спира приемането на заявки за хидрометеорологично обслужване в работни помещения на НИМХ и плащане в каса. Ще се изпълняват само заявки изпратени електронно и с плащане, което е извършено само по банков път.

     Обслужването се извършва с:
          - оперативна метеорологична информация – най–често се използва от застрахователни дружества и следствени органи при различни застрахователни събития и произшествия, станали в текущия месец.
          - режимна информация – за различни периоди - от няколко дни до няколко десетки години.
          - прогнози за времето (общи и специализирани) за различни периоди – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни (месечни, които се издават до 3 дни преди началото на всеки месец).

     При първите два вида обслужване данните често са придружени от експертен анализ.
     Обслужването за дадената област (Видин, Монтана, Враца, Ловеч, В.Търново) се извършва в съответната Хидро-Метеорологична Обсерватория (ХМО), като клиента дава писмена заявка (образец може да изтеглите от линковете по-долу), превежда съответната сума по сметката на НИМХ – филиал Плевен, след което получава исканата справка.
     В НИМХ – Плевен, сектор „Метеорологично обслужване” се извършва обслужване за област Плевен и област Габрово, а също така и за Ботевградския регион.
     Обслужването с прогнози за времето за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, В.Търново, Габрово и Ботевградски регион също се извършва от сектор «Метеорологично обслужване» на НИМХ – филиал Плевен.
     Заплащането се извършва предимно по банков път.

Изтегляне на заявка към филиал(.pdf)

Изтегляне на заявка към ХМО (.pdf)

     Тази декларация трябва да се попълни и изпрати от физическите лица, които изтеглят и пращат заявка за искане на хидрометеорологична информация:

Изтегляне на декларация за даване на съгласие за обработване на лични данни (.doc)Copyright © 2022, НИМХ. Съдържанието на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови и графични изображения, публикувани в сайта, са собственост на НИМХ, освен ако изрично не е посочено друго. Ползвателите на съдържанието на сайта на НИМХ се задължават, ако го разпространяват, да не го променят, изменят, редактират или модифицират и задължително да посочват източника на информация – НИМХ.